07/02/2022 16:44

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування в Ліцеї № 16 в м. Івано-Франківську

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода з метою здійснення моніторингу стану додержання права дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування, здійснила візит до Ліцею № 16 Івано-Франківської міської ради.

Варто зазначити, шо на день візиту діти 5-11 класів перебували на дистанційній формі навчання у зв’язку із встановленням з 24.01.2022 на території Івано-Франківської області «червоного» рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Під час моніторингу досліджувались питання, пов’язані з переходом закладів освіти на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305.

Встановлено, що Ліцей № 16 перейшов на нові стандарти харчування дітей. Послуги з організації гарячого харчування надає в ліцеї фізична особа-підприємець Калиняк О.М. на підставі договору. Працівники харчоблоку тричі брали участь у тренінгах та презентаціях проєкту «Нове шкільне харчування», зокрема, за участі Євгена Клопотенка.

Розроблено примірне чотиритижневе сезонне меню відповідно до нових норм, наявне меню-розклад та щоденне меню. Ведеться передбачена законодавством документація з організації харчування.

Діти пільгових категорій харчуються безкоштовно. Меню однакове для усіх дітей. Для учнів 1-4 класів подаються комплексні сніданки/обіди, для учнів 5-11 класів є можливість придбати страви на вибір.

Поряд з їдальнею облаштований буфет, де діти також мають можливість купити свіжу випічку та напої.

У цілому дітей задовольняє оновлене меню, скарг на харчування від дітей чи батьків немає.

З дітьми періодично проводяться відповідні бесіди на тему здорового харчування, опитування щодо якості обслуговування у шкільній їдальні. У тематику батьківських зборів включено питання раціонального харчування дітей.

Водночас з переходом на організацію харчування за новими нормами виникла потреба в оновленні обладнання харчоблоку Ліцею № 16, зокрема, придбання пароконвектомата, холодильної камери та шафи-пекарської, а також оновлення вентиляційної системи.

За результатами моніторингу готується звіт з рекомендаціями керівнику закладу та уповноваженому органу управління.