03/02/2022 14:28

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування в дошкільному навчальному закладі № 33 «Кристалик» в м. Івано-Франківську

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода, з метою здійснення моніторингу стану додержання права дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування, здійснила візит до дошкільного навчального закладу № 33 «Кристалик» Івано-Франківської міської ради.

Під час моніторингу досліджувались питання, пов’язані з переходом закладу освіти на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305.

З’ясовано, що ДНЗ № 33 «Кристалик» перейшов на нові стандарти харчування дітей.

Складено орієнтовне чотиритижневе сезонне меню відповідно до нових норм, наявне меню-розклад та щоденне меню.

Визначено відповідальну особу за організацію харчування. Здійснюється внутрішній контроль за якістю харчових продуктів та готових страв. Ведеться передбачена законодавством документація з організації харчування.

Закупівля продуктів харчування здійснюється централізовано департаментом освіти і науки Івано-Франківської міської ради.

Вартість харчування дітей, які відвідують молодші дошкільні групи, становить 39,60 грн. на день, у середніх та старших дошкільних групах - 50,60 грн. на день.

Діти пільгових категорій харчуються безкоштовно. Меню однакове для усіх дітей.

Окремі страви з оновленого меню не завжди задовольняють дітей, проте скарг на харчування від батьків немає.

Водночас встановлено, що впродовж останнього тижня у дошкільний заклад не постачалися фрукти, відповідно на день візиту в меню вони були відсутні.

Працівники харчоблоку не проходили навчання у зв’язку із запровадженням нових норм та порядку організації харчування дітей.

Також харчоблок ДНЗ № 33 «Кристалик» потребує оновлення окремого обладнання та придбання пароконвекційної печі (пароконвектомата)приготування страв у якій дозволить забезпечити дотримання нових норм харчування дітей у дошкільному закладі освіти.

За результатами моніторингу готується звіт з рекомендаціями керівнику закладу та уповноваженому органу управління.