17/02/2022 16:23

Верховна Рада України ухвалила ЗУ «Про адміністративну процедуру» (реєстр. № 3475 від 14.05.2020)


Реалізація цього закону дозволить врегулювати взаємовідносин між суб’єктами владних повноважень і фізичними та юридичними особами, адже ним передбачено запровадження нової ідеології функціонування органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування.

Адміністративні процедури діятимуть у разі звернення особи для отримання рішення суб’єкта владних повноважень, спрямованого на набуття, зміну, припинення чи реалізацію прав або обов’язків особи.

Даним Законом врегульовуються питання подання та реєстрації заяв на одержання зазначених актів, обов’язки адміністративного органу, порядок розгляду та вирішення справи, тощо. Всі процедури мають здійснюватись за  принципом відкритості прозорості діяльності органів державної влади в цілому та доступності до інформації.

Ним передбачається чітке розмежування процедур розгляду звернень громадян для одержання тих чи інших рішень органів влади щодо реалізації прав і свобод та тих, які містять пропозиції, скарги та заяви про порушення прав.

Протягом останніх чотирьох років понад третина заявників, які звертаються до Уповноваженого, зазначають про порушення права на звернення. У 2021 році їх кількість сягнула понад 23 тис осіб. У 68% випадків порушниками прав є посадові особи органів державної влади.

Причинами звернень громадян є недодержання органами державної влади й місцевого самоврядування правил і процедур, визначених Законом України «Про звернення громадян», а стан його виконання не забезпечує реалізацію прав громадян на отримання необхідної інформації.

Запровадження визначеного Законом України «Про адміністративну процедуру» механізму взаємодії громадян із суб’єктами владних повноважень у процесі доступу до інформації дозволить забезпечити додержання прав заявників та належне виконання обов’язків органів державної влади і місцевого самоврядування.