28/01/2022 17:19

Представник Уповноваженого в північних областях зустрілась з Директором Департаменту освіти і науки Рівненської ОДА

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в північних областях Вікторія Пєхова зустрілась з Директором Департаменту освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації Петром Коржевським за результатами моніторингових візитів до закладів освіти щодо додержання прав дітей на охорону здоров’я та раціональне харчування.

Під час зустрічі обговорили окремі недоліки, виявлені моніторинговою групою секретаріату Уповноваженого під час шести візитів. Вікторія Пєхова зазначила, що всі об’єкти моніторингу перейшли на організацію харчування за новими стандартами. Керівники закладів освіти повідомляли, що почали запроваджувати нові стандарти більше року тому, тому діти переважно встигли адаптуватись до здорового харчування.

Водночас представник Уповноваженого наголосила, що під час моніторингу закладів освіти, розташованих за межами міста Рівне, встановлено порушення:

-запаси продуктів не повною мірою відповідають принципам здорового харчування;

-на складі відсутні сезонні фрукти, а овочі в обмеженій кількості – переважно картопля, морква та буряк;

-не в усіх закладах в меню є цільнозерновий хліб та квашені овочі;

-в окремих закладах матеріально-технічна база харчоблоку підлягає якнайшвидшому оновленню з метою дотримання принципу здорового харчування та ремонту вентиляційних систем;

-є потреба у підвищенні професійного рівня кухарів.

За результатами аналізу сезонного меню будуть сформовані висновки та пропозиції.

Керівництво Департаменту, зі свого боку, поінформувало моніторингову групу про низку заходів, які активно вживаються з боку місцевої влади в цьому напрямку.

Зокрема, з урахуванням фінансових можливостей та кількості закладів освіти області активно оновлюється обладнання харчоблоків: закуповуються варочні шкафи, посудомийні машини, овочерізки, пароконвектомати; здійснюються ремонтні роботи харчоблоків, що також підтверджується результатами моніторингів.

Крім цього, в області створюються науково-практичний центр дитячого харчування та кейтерінгового обслуговування, який насамперед займатиметься підготовкою фахівців для організації харчування у закладах освіти. Також заплановано щонайменше триденне навчання кухарів.

Вивчається доцільність запровадження тих чи інших форм організації харчування (аутсорсинг, кейтерінг чи самостійне) з урахуванням специфіки закладів та їх потужностей. Директор Департаменту освіти і науки Рівненської ОДА запевнив, що це питання перебуває на контролі керівництва обласної державної адміністрації.