02/02/2022 17:22

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування в Тернопільській ЗОШ №19

Працівник регіонального представництва  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області Андрій Смик здійснив моніторинг дотримання прав дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування в Тернопільській  загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №19.

Засновником навчального закладу є Тернопільська міська рада. В школі навчається 1148 учнів, серед них 439 - початкової школи.

Під час моніторингу з’ясовано, що наказом директора школи визначено відповідальну особу за організацію харчування здобувачів освіти. В школі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують 4 особи. Вартість сніданку на одну дитину за рахунок коштів батьківської плати становить 28 гривень, обіду – 30 гривень. В закладі є простора зала для прийому їжі, де учні, у зв’язку з карантинними заходами, харчуються позмінно. Раціон харчування різноманітний, передбачає супи, гарніри, салати, фрукти. 59 дітей пільгових категорій  (діти учасників АТО, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, з малозабезпечених сімей, позбавлених батьківського піклування) забезпечені безоплатним харчуванням за рахунок коштів місцевого бюджету. Меню для пільгових категорій дітей і для тих, які пільг не мають, не відрізняється. Щоденне меню вивішене у відведеному місці.

Медичний супровід школярів забезпечує медична сестра, на яку також покладено обов’язки з контролю за якістю приготування страв кухарями.

Водночас моніторингом виявлено недоліки в організації харчування учнів у навчальному закладі. Устаткування для приготування їжі довгий період часу не оновлялось, потребує заміни. Добові проби відбираються не зі всіх страв. Асортимент товарів для придбання учнями у наявному в їдальні буфеті обмежений, складається  в основному із солодощів. На день візиту лише один працівник кухні пройшов навчання  про нові стандарти в  організації харчування. За словами керівництва закладу, для інших осіб навчання заплановане найближчим часом.

Не в усіх записах у Журналі контролю температурного режиму холодильників на харчоблоці наявні підписи медичної сестри

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику навчального закладу та засновнику.