07/02/2022 14:45

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування в Харківській ЗОШ №37

Працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Андрій Бохвалов та Роман Бережний разом з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Харківській області Олександром Міненковим здійснили моніторинг додержання прав дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування в Харківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №37 Харківської міської ради Харківської області.

Під час моніторингу з’ясовувалось, чи перейшов заклад на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року № 871).

З’ясовано, що в закладі освіти організовано харчування у відповідності до нових затверджених норм. Наказом директора визначено відповідальну особу за організацію харчування. В школі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують працівники КП «Комбінат дитячого харчування», які пройшли відповідне навчання. Змінено обладнання для організації харчування дітей. Наявні документи з організації харчування.

Учні, які відносяться до пільгових категорій, забезпечені безоплатним харчуванням за рахунок коштів місцевого бюджету, яке не відрізняється від меню тих дітей, які не мають пільги. Скарг щодо якості харчування від дітей та їхніх батьків до адміністрації закладу не надходило.

Водночас у школі виявлено низку недоліків в організації харчування: в журналі здоров’я працівників харчоблоку у графах, де медичний працівник закладу ставить підпис про відсутність у працівника гнійничкових захворювань та допуску до роботи, стоять підписи працівника харчоблоку. Не належним чином організовано питний режим, за питною водою діти звертаються до працівників харчоблоку та отримують кип’ячену воду – що не забезпечує вільний доступ до питної води. Під час прийому їжі, в порушення карантинних вимог, столи центральних рядів стоять в притул, що не забезпечує соціальної дистанції.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику навчального закладу та засновнику.