11/02/2022 17:31

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування в Чернігівській ЗОШ №33

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівські області Ірина Жмака, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Алла Лепеха, на виконання доручення Уповноваженого, здійснили моніторинг дотримання прав дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування у Загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №33 Чернігівської міської ради Чернігівської області.

Під час моніторингового візиту розглянуто питання переходу закладу на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року № 871).

У школі навчаються 1448 учнів, створено 50 класів. Навчальний процес забезпечують 113 педагогічних працівників.

За інформацією керівництва, в закладі освіти поступовий перехід на нові стандарти організації харчування розпочався з нового навчального року, про що проводилась роз’яснювальна робота серед здобувачів освіти та батьків стосовно раціонального режиму харчування дітей та збалансованості раціону як вдома, так і в закладі освіти. З 07 лютого 2022 року приготування їжі відбувається за новим примірним чотиритижневим сезонним (зимовим) меню.

Наказом директора школи визначено особу, відповідальну за організацію харчування дітей.

У ЗОШ № 33 функціонує їдальня та буфет, роботу їдальні забезпечують 8 осіб. Раціон харчування різноманітний, передбачає супи, гарніри, салати, фрукти.

В їдальні харчуються 600 дітей початкових класів, в тому числі 156 – це діти пільгових категорій. Учні – пільговики забезпечені безоплатним харчуванням за рахунок коштів місцевого бюджету, яке не відрізняється від меню тих дітей, які не мають пільги. Скарг щодо якості харчування від дітей та їхніх батьків до адміністрації закладу не надходило.

На початку навчального року частково оновлено обладнання в їдальні: замінені плити, посуд та інше. Але заклад нагально потребує посудомийної машини, котлів для кип’ятіння води, пароконвектора.

Медичний супровід школярів забезпечує медична сестра, на яку також покладено обов’язки з контролю за якістю приготування страв кухарями.

Водночас під час візиту виявлено порушення прав дітей, зокрема школярі старших класів обмежені в прийомі гарячих страв, за рішенням адміністрації вони забезпечуються лише продукцією з буфету. Також, належним чином не забезпечений питний режим.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику навчального закладу та Чернігівській міській раді.