04/02/2022 16:48

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування у Тернопільському економічному ліцеї №9 ім. Іванни Блажкевич

Працівник регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області Андрій Смик здійснив моніторинг дотримання прав дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування в Тернопільському навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-економічний ліцей №9 імені Іванни Блажкевич».

Засновником навчального закладу є Тернопільська міська рада. В школі навчається 1132 учнів, серед них 450 - початкової школи.

Наказом директора школи визначено відповідальну особу за організацію харчування здобувачів освіти. В закладі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують 4 особи.

Вартість харчування на одну дитину за рахунок коштів батьківської плати становить 28 гривень, для пільгових категорій - 35 гривень. В закладі є простора зала для прийому їжі, де учні харчуються позмінно. Раціон харчування різноманітний: супи, гарніри, м’ясо, салати, фрукти. 76 дітей пільгових категорій (діти учасників АТО, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, з малозабезпечених сімей, позбавлених батьківського піклування, сироти) забезпечені безоплатним харчуванням за рахунок коштів місцевого бюджету. Моніторингом встановлено, що меню для пільгових категорій і для тих, які пільг не мають, відрізняється. Щоденне меню вивішене у відведеному для цьому місці.

Медичний супровід школярів забезпечує медична сестра, на яку також покладено обов’язки з контролю за якістю приготування страв кухарями.

Водночас моніторингом виявлено недоліки в організації харчування учнів у навчальному закладі. Оновлене устаткування для приготування їжі закуплене у грудні 2021, однак, станом на день візиту, не використовується. Добові проби з приготованих страв не відбираються. Асортимент товарів для придбання учнями у наявному в їдальні буфеті складається здебільшого із солодощів, зовсім немає фруктів. На день візиту жоден з працівників кухні не пройшов навчання про нові стандарти в організації харчування.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та відповідні акти реагування.