08/02/2022 12:42

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування у Селищанському ЗЗСО І-ІІІ ступенів Гніванської міськради Вінницької області

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у центральних областях Валерій Ольховий та регіональний представник Уповноваженого у Вінницькій області Олег Левицький здійснено моніторинг дотримання прав дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування в Селищанському закладі загальної середньої  освіти І-ІІІ ступенів Гніванської міської Ради Вінницької області (далі – заклад, школа).

Власником навчального закладу є Гніванська міська територіальна громада. Станом на 07.02.2022, у закладі навчається 232 учні, з них 100 - початкової школи. Навчальний процес забезпечують 29 педагогічних працівників та 18 осіб обслуговуючого персоналу.

Під час моніторингового візиту досліджувалось питання переходу закладу на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року № 871).

У закладі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують 3 працівники харчоблоку, які пройшли відповідний медичний огляд, проте не проходили відповідного навчання. Харчоблок у закладі не обладнаний необхідним для приготування їжі устаткуванням. Вартість харчування на одну пільгову дитину становить 14 гривень. У закладі 17 дітей, які відносяться до пільгових категорій (діти учасників АТО, діти з числа внутрішньо переміщених осіб, з малозабезпечених сімей), забезпечені безоплатним харчуванням, крім цього учні молодших класів також забезпечені безоплатним харчуванням за рахунок коштів територіальної громади, меню для пільгових категорій дітей та тих, які пільг не мають, не різниться.

Можливості додатково купити страви, випічку, фрукти, овочі, напої, тощо у школі немає.

У закладі наявне орієнтовне перспективне чотиритижневе сезонне меню, яке складено з метою забезпечення різноманітності харчування учнів, проте фактично не використовується, на день візиту у доступному для відвідувачів шкільної їдальні місці, на стенді, розміщено щоденне меню-розклад за 27.01.2019 року. Крім цього, встановлено, що у раціоні харчування учнів відсутні перші страви, меню одноманітне та не містить фруктів, з овочів наявна лише капуста.

В журналі контролю якості приготованої продукції здійснено останній запис за 03.02.2022, крім цього відмітки медичної сестри про придатність готових страв до споживання здійснювалась працівником харчоблоку, оскільки медична сестра у закладі працює лише 2 дні, з щоденних добових проб була відібрана лише одна (плов), інші добові проби відсутні, крім того в харчоблоці недотримані сaнiтapнi вимоги зберігання харчових продуктів (порушене товарне сусідство в холодильнику), відсутні стікери на продуктах харчування, обладнання та посуд для приготування страв потребує оновлення.

Дітей не задовольняє обсяг та смак наявного меню.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику навчального закладу та засновнику.