08/02/2022 11:43

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування у Пултівецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів Вінницької області

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Вінницькій області Олег Левицький здійснив моніторинг дотримання прав дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування в КЗ «Пултівецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» (далі – заклад, школа).

Власником навчального закладу є Якушинецька селищна територіальна громада. Станом на 07.02.2022, у закладі навчається 206 учнів, з них 94 - початкової школи. Навчальний процес забезпечують 24 педагогічних працівники та 22 особи обслуговуючого персоналу.

Під час моніторингового візиту досліджувалось питання переходу закладу на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року № 871).

У школі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечує 2 працівники харчоблоку, які пройшли відповідний медичний огляд, дата наступного санітарного огляду в медичних книжках проставлена 30.02.2022, проте не проходили відповідного навчання. Харчоблок у закладі не повністю обладнаний необхідним для приготування їжі устаткуванням. Вартість харчування на одну пільгову дитину становить 14 гривень. У закладі 20 дітей, які відносяться до пільгових категорій (діти учасників АТО, діти з числа внутрішньо переміщених осіб, з малозабезпечених сімей), забезпечені безоплатним харчуванням, крім цього учні молодших класів також забезпечені безоплатним харчуванням за рахунок коштів територіальної громади, меню для пільгових категорій дітей і тих, які пільг не мають, не різниться.

Можливості додатково купити страви, випічку, фрукти, овочі, напої, тощо в закладі немає.

У день візиту в доступному для відвідувачів шкільної їдальні місці, на стенді, розміщено на тиждень щоденне меню-розклад, при цьому в ньому відсутні м’ясні, рибні страви та фрукти, лише містить перші та другі страви з круп та сезонних овочів (капуста, квашені огірки).

Крім того, у Школі виявлено низку недоліків в організації харчування: недотримані сaнiтapнi вимоги зберігання харчових продуктів (порушене товарне сусідство в холодильнику), відсутні стікери на продуктах харчування. В холодильній камері виявлено ящик масла, термін придатності якого сплив 20.01.2022, обладнання та посуд для приготування страв потребує оновлення.

Дітей не задовольняє обсяг та смак наявного меню, окрім того частина дітей (38) початкової школи (сіл Махнівки та Лисинки) забезпечені бутербродною формою харчування.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику навчального закладу та засновнику.