03/02/2022 15:47

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування у Лісовогринівецькому ДНЗ «Ромашка» Хмельницької області

Головний спеціаліст Відділу регіонального представництва в центральних областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Шейгец та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Хмельницькій області Ольга Осередчук, з метою моніторингу додержання прав дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування, здійснили візит до Лісовогринівецького дошкільного навчального закладу «Ромашка» Хмельницького району Хмельницької області (далі – дошкільний навчальний заклад, Заклад).

Моніторингом було охоплено питання переходу дошкільного навчального закладу на нові стандарти харчування, які визначені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305.

Заклад перебуває в процесі переходу на нові стандарти організації харчування, відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305.

За списком у дошкільному навчальному закладі обліковується 93 дитини, з них дітей пільгової категорії – 20. На день візиту у ДНЗ перебувало 25 дітей.

Медичний супровід в дошкільному навчальному закладі забезпечує старша медична сестра, на яку покладені обов’язки з контролю за якістю приготування страв. Також наказом завідувача дошкільного навчального закладу створено комісію з бракеражу продуктів харчування та продовольчої сировини.

У Закладі триразовий режим харчування. Вартість харчування на добу на одну дитину в групах дітей віком від 4 до 6 становить 46 грн.; в ясельних групах дітей віком від 1 до 4 років – 30 грн.

У Закладі наявне затверджене та погоджене із територіальним управлінням Держпродспоживслужби перспективне чотиритижневе сезонне меню. На основі даного меню складається щоденне меню, однак воно не відповідає перспективному меню через відсутність усіх необхідних продуктів.

Меню для пільгових категорій дітей і для тих, які пільг не мають, не відрізняється.

Приготування їжі забезпечують 2 кухарі та один помічник кухаря. Проте дані працівники не проходили жодних навчань у зв’язку із запровадженням нових норм та порядку організації харчування дітей.

У дошкільному навчальному закладі обладнання для організації харчування дітей заміни не потребує, однак є необхідність у придбанні додаткової техніки, такої як подрібнювач, овочерізка, міксер.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації, які будуть направлені керівнику дошкільного навчального закладу та його засновнику.