07/02/2022 17:41

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування в Ліцеї № 11 Івано-Франківської міської ради

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в області з метою здійснення моніторингу стану додержання права дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування, здійснили візит до Ліцею № 11 Івано-Франківської міської ради.

Під час моніторингу досліджувались питання, пов’язані з переходом закладів освіти на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305.

Встановлено, що Ліцей № 11 перейшов на нові стандарти харчування дітей. Послуги з організації гарячого харчування надає фізична особа-підприємець Тришкалюк М.М. на підставі договору. За його словами, Ліцей № 11 на нове харчування переходив поетапно, починаючи з 2019 року, адже заклад був один з учасників проєкту «Нове шкільне харчування» - збірника сучасних рецептів для шкільних їдалень, котрий розробив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.

Працівники харчоблоку відзначили, що улюбленими стравами дітей залишаються курячі нагетси, курячий шніцель, бігос з гречкою, салат з курячої печінки. Є й окремі страви, які смакують не всім, проте скарг на харчування від дітей чи батьків немає.

Розроблено примірне чотиритижневе сезонне меню відповідно до нових норм, наявне меню-розклад та щоденне меню. Ведеться передбачена законодавством документація з організації харчування.

Діти пільгових категорій харчуються безкоштовно. Меню однакове для усіх дітей. Для учнів 1-4 класів подаються однакові комплексні сніданки/обіди, для учнів 5-11 класів готуються кілька страв на вибір, які вони можуть придбати за кошти. Також у їдальні облаштований буфет із свіжою випічкою та напоями. 

У Ліцеї № 11 розроблена комплексно-цільова програма по організації і розвитку харчування на 2021-2022 роки. Періодично проводяться виховні заходи, спрямовані на формування в учнів культури здорового та безпечного харчування.

Варто зазначити, що обладнання і устаткування харчоблоку належить підприємцю, який організовує харчування дітей. При цьому, є необхідність у забезпеченні харчоблоку та їдальні Ліцею № 11 пароконвектоматом, посудомийною машиною та лінією роздачі за бюджетні кошти.

За результатами моніторингу готується звіт з рекомендаціями керівнику закладу та уповноваженому органу управління.