08/02/2022 10:51

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування у Черкаській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 28 ім. Т.Г.Шевченка

Регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Черкаській області Юлією Черватюк та громадським монітором Андрієм Біньковським здійснено моніторинговий візит до Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 28 ім. Т.Г.Шевченка Черкаської міської ради з метою моніторингу дотримання прав на охорону здоров'я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування.

Засновником школи є Черкаська міська рада. Орган управління – департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради. Головною метою школи є забезпечення реалізації права громадян на здобуття повної загальної середньої освіти. Одиним із головних завдань школи є забезпечення реалізації права громадян на повну загальну середню освіту.

Під час моніторингового візиту розглянуто питання переходу закладу на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року № 871).

У школі навчається 1254 учні, навчальний процес забезпечують 83 педагогічних працівники та 36 осіб обслуговуючого персоналу. Серед учнів наявні пільгові категорії, які складають 45 дітей.

Під час моніторингу з'ясовано, що заклад освіти перейшов на нові стандарти організації харчування із серпня 2021 року. Наказом директора школи визначено особу, відповідальну за організацію харчування дітей та контролю за якістю приготування страв.

У закладі освіти функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують 3 працівники оператори харчування, які не пройшли відповідного навчання. Вартість харчування на одну дитину становить 22,53 – 28,18 гривень у день в залежності від віку дитини. Медичний супровід забезпечує медична сестра. Обладнання та посуд частково оновлено.

Водночас виявлено ряд недоліків в організації харчування: не відповідає вимогам температурний режим у холодильнику, де зберігаються добові норми і продукти харчування (становить +16° С замість допустимих +4°…+8° С); для дітей закуповуються соки, які містять додавання цукру; в буфеті на продаж дітям виявлено снеки та круасани, вміст яких солі та цукру перевищують допустимий (понад 0,12 грамів солі та понад 10 грамів цукру на 100 грамів готового продукту).

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику навчального закладу та засновнику.