27/05/2022 14:39

Моніторинг додержання прав підопічних Звенигородського будинку – інтернату для осіб з інвалідністю та літніх людей у Черкаській області

У межах національного превентивного механізму, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Черкаській області Юлія Черватюк та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Людмила Проценко здійснили моніторинговий візит до Звенигородського будинку – інтернату для інвалідів та престарілих (далі-Заклад, Пансіонат), з метою перевірки додержання стандартів забезпечення прав підопічних закладу, а також дотримання прав людини в умовах воєнного стану.

Моніторингова група перевірила умови проживання, харчування і побутового забезпечення мешканців Пансіонату та ознайомилась з відповідною службовою документацією.

Під час моніторингового візиту встановлено, що Заклад добре пристосований для постійного проживання осіб з інвалідністю, вхід обладнаний пандусом, в будівлі працює 3 ліфта, створено інклюзивний простір (наявні поручні та відсутні пороги). В Пансіонаті забезпечено в повній мірі надання медичної допомоги та соціальних послуг. Під час особистого спілкування скарг на неналежне поводження підопічні не висловлювали.

Також встановлено, що в Закладі наявний запас ліків та продуктів харчування.

Територія закладу охайна та доглянута, є зони для відпочинку мешканців інтернату: альтанки, лавки, фонтан, привабливий ландшафтний дизайн. При вході наявний інформаційний стенд з контактними даними представників державних органів влади, з телефонами «гарячих ліній» посадових осіб.

Для мешканців Закладу організовується дозвілля з урахуванням інтересів і побажань підопічних: проводиться гурткова робота. Трудотерапія відбувається відповідно до призначень та за щоденним погодженням з лікарем.

Водночас під час моніторингового візиту виявлено низку порушень прав підопічних, а саме: право на безпечне і достатнє харчування (журнал здоров’я працівників харчоблоку не заповнювався після 06.05.2021; в меню наявні страви, де додається маргарин замість вершкового масла, використовуються застарілі технологічні картки для приготування страв).

За результатами моніторингового візиту готується звіт та акти реагування.