07/02/2022 10:50

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування в Черкаській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 3

Регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Черкаській області Юлією Черватюк здійснено моніторинговий візит до Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 Черкаської міської ради з метою моніторингу дотримання прав на охорону здоров'я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування.

Засновником школи є Черкаська міська рада. Орган управління – департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради. Головною метою школи є забезпечення реалізації права громадян на здобуття повної загальної середньої освіти. Одним із головних завдань школи є забезпечення реалізації права громадян на повну загальну середню освіту;

Під час моніторингового візиту розглянуто питання переходу закладу на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року № 871).

У закладі навчається 1006 учнів, навчальний процес забезпечують 61 педагогічний працівник, та 25 обслуговуючого персоналу. Серед учнів наявні пільгові категорії, які становлять 56 дітей.

Під час моніторингу з'ясовано, що заклад освіти перейшов на нові стандарти організації харчування із серпня 2021 року, наказом директора Школи  визначено особу, відповідальну за організацію харчування дітей. В Школі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують 5 працівників кухні, які не пройшли відповідного навчання, вартість харчування на одну дитину становить  (22,53 – 28,18 грн., в залежності від віку дитини)  гривень в день. Медичний супровід в Закладі забезпечує медична сестра, на яку покладено обов’язки з контролю за якістю приготування страв кухарями.

Водночас у школі виявлено ряд недоліків в організації харчування: не відповідає вимогам температурний режим в холодильнику, де зберігаються добові норми і продукти харчування (становить +9° С замість допустимих +4°…+8° С); недотримані сaнiтapнi вимоги зберігання харчових продуктів (порушене товарне сусідство в холодильнику); для дітей закуповуються соки, які містять додавання цукру; на момент візиту в журналі здоров’я працівників харчоблоку відсутні записи про допуск; відсутні стікери на продуктах в холодильнику; кінцева продукція не відповідає вазі, зазначеній в меню.

Обладнання та посуд для приготування страв потребує оновлення.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику навчального закладу та засновнику.