09/02/2022 16:47

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування у Тернопільській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №17

Працівник регіонального представництва  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області Андрій Смик здійснив моніторинг дотримання прав дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування в Тернопільській  спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №17 імені Володимира Вихруща з поглибленим вивченням іноземних мов Тернопільської міської ради.

Під час моніторингового візиту розглянуто питання переходу закладу на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року № 871).

Засновником навчального закладу є Тернопільська міська рада. В школі навчається 717 учнів. Навчальний процес забезпечують 65 педагогічних працівників та 22 особи обслуговуючого персоналу.  

За словами директора школи, заклад освіти повністю перейшов на нові стандарти організації харчування із січня 2022 року. Наказом керівника визначено особу, відповідальну за організацію харчування учнів.

У школі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують 4 особи. Вартість сніданку на одну дитину за рахунок коштів батьківської плати становить 30 гривень, обіду – 35 гривень. Раціон харчування різноманітний, включає супи, гарніри, салати, фрукти. 60 дітей пільгових категорій (діти з малозабезпечених сімей, позбавлених батьківського піклування, сироти, учні, батьки, які беруть участь в АТО (ООС), тимчасово переміщені) забезпечені безоплатним харчуванням за рахунок коштів місцевого бюджету.  Меню для пільгових категорій дітей і для тих, які пільг не мають, не відрізняється. У минулому році оновлено обладнання для харчування дітей. Асортимент товарів для придбання учнями у наявному в їдальні буфеті складається  з солодощів, випічки.

Медичний супровід школярів забезпечує медична сестра, на яку також покладено обов’язки з контролю за якістю приготування страв кухарями.

Разом з тим, моніторингом виявлено недоліки в організації харчування учнів у навчальному закладі. Добові проби з приготованих страв не відбираються. На день візиту жоден з працівників працівник кухні не пройшов навчання  щодо нових стандарти в  організації харчування. У Бракеражному журналі не фіксуються надходження усіх продуктів від постачальників.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику навчального  закладу та  засновнику.