02/02/2022 14:12

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування в Хмельницькому закладі дошкільної освіти № 39 «Котигорошко»

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Хмельницькій області Ольга Осередчук здійснили моніторинг дотримання прав дитини на охорону здоров'я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування в Хмельницькому закладі дошкільної освіти № 39 «Котигорошко» Хмельницької міської ради ( далі – Заклад).

Під час моніторингу досліджувались питання, пов’язані з переходом закладів освіти на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року № 871). Заклад освіти перейшов на нові стандарти організації харчування відповідно до наказу директора № 58 від 31.12.2021 року, яким також визначено особу, відповідальну за організацію повноцінного та якісного харчування дітей.

За списком у Закладі нараховуються 116 дітей, з них 13 - відносяться до пільгових категорій. Меню для пільгових категорій дітей і для тих, які пільг не мають, не відрізняється. Щоденне меню вивішене у відведених місцях. Вартість харчування на добу на одну дитину становить 32,00 грн для дітей віком від 1 до 4 років та 36,00 грн - для дітей 5-6 (7) років.

Приготування їжі в Закладі забезпечують 3 кухарі. Медичний супровід в Закладі забезпечує старша медична сестра, на яку покладено обов’язки з контролю за якістю приготування страв кухарями.

Водночас під час моніторингу було виявлено низку недоліків. Так, приміщення харчоблоку потребує ремонту та заміни обладнання для організації харчування дітей. Відповідно до отриманої інформації, працівники харчоблоку Закладу дошкільної освіти не проходили відповідне навчання щодо нових стандартів організації харчування. Також у Закладі виявлено неналежне здійснення контролю за якістю приготованих страв перед їх подачею, неналежне ведення Журналу бракеражу готової продукції та недотримання сaнiтapних вимог під час зберігання харчових продуктів (порушено товарне сусідство в холодильнику). Працівники закладу також повідомили про проблеми - відсутність овочесховища та посади комірника в штатному розписі.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику Закладу та засновнику.