28/01/2022 16:31

Моніторинг дотримання права дітей на здорове харчування в Скаржинецькому ліцеї Розсошанської ОТГ на Хмельниччині

Головним спеціалістом Відділу регіонального представництва в центральних областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксаною Шейгец здійснено моніторинг дотримання прав дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування в Скаржинецькому ліцеї Розсошанської об’єднаної територіальної громади.

Під час моніторингу досліджувались питання, пов’язані з переходом закладу освіти на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року № 871).

У закладі навчається 217 учнів, з них 87 учні початкової школи. Навчальний процес забезпечують 24 педагогічних працівників та 16 осіб обслуговуючого персоналу.

Наказом директора закладу визначено відповідальну особу за організацію харчування у закладі. У навчальному закладі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують 3 працівники харчоблоку. Харчоблок у школі обладнаний оновленим та необхідним для приготування їжі устаткуванням та відповідає потребам приготування дієтичних страв. В достатній кількості та у справному стані перебувають холодильні та морозильні камери для зберігання продуктів. Продукти мають відповідне стікерування. Є посудомийна машина.

Кухар та медичний працівник закладу у 2021 році пройшли відповідне навчання щодо організації здорового харчування та впровадження нових стандартів здорового харчування у закладах освіти.

Для прийому їжі заклад має три зали. З метою забезпечення різноманітності харчування учнів у закладі розроблене примірне перспективне чотиритижневе сезонне меню, яке погоджене з територіальним органом Держпродспоживслужби. Для ознайомлення, у доступному для відвідувачів шкільної їдальні місці, на стенді, розміщено щоденне меню-розклад. Раціон харчування різноманітний та включає овочеві супи, каші, овочі, у вигляді салатів та фрукти. Меню для пільгових категорій дітей і для тих, які пільг не мають, не відрізняється. Скарг на обсяг та смак приготовлених страв від учнів не надходило.

Учні початкової школи, а також 50 дітей, які відносяться до пільгових категорій (діти учасників АТО, діти з числа внутрішньо переміщених осіб, діти з багатодітних родин, діти позбавлені батьківського харчування) забезпечені дворазовим безоплатним харчуванням за рахунок коштів бюджету територіальної громади.

Водночас виявлено ряд недоліків. Так, працівники харчоблоку не проходять температурного скринінгу під час допуску медичним працівником закладу до робочого місця-відповідні відмітки відсутні у журналі здоров’я працівників. Згідно із відомостями бракеражного журналу результати зняття проби приготовленої продукції медичним працівником не заносяться до журналу під особистий підпис. Проби страв кожного прийому їжі не зберігаються протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику навчального закладу та засновнику.